Kuigi tervislik toitumine võib esmapilgul tunduda keeruline, reaalsuses on kõik palju lihtsam, kui te arvata oskate, ning täna seletame lühidalt kõige olulisemad punktid lahti. Niisiis, alljärgnevalt toome ära 3 peamist tervisliku toitumise põhimõtet, millest meie juhindume toitumiskava koostamisel.
1. Füüsiline ja vaimne energiavajadus
Me kõik oleme kuulnud, et organism vajab rasvu, valke, süsivesikuid, mineraalaineid ja vitamiine. Ilma nendeta ükski organism ei toimi edukalt. Täpsed toitainete kogused aga olenevad täielikult inimese individuaalsetest vajadustest. Arvesse tuleb võtta vanus, füüsiline koormus, sugu ja kehamass.
Peamised energiavajadused, mida iga inimene peaks toiduga katma igapäevaselt, on füüsilise aktiivsuse energiakulu, toidu seedimise ja omastamise energiakulu ning põhiainevahetuse energiakulu. Kui organism saab vähem energiat kui vajab, võib see mõjuda halvasti tervisele ning vastupidiselt põhjustada rasvumist.
2. Tasakaalustatud toitained
Tasakaal on tervisliku toitumise alus. Enamus meist teab, et meil on vaja valke, rasvu ja süsivesikuid, aga kas kõik teavad ka miks? Uurime koos välja.
Valgud
Kõik meie elundid ja lihased koosnevad valkudest, mis me saame toidust. Kuidas see toimib? Toidust saadud valgud lagunevad aminohapeteks seedimise käigus ning seejärel jaotuvad laiali mööda keha vereringe teel. Keha kasutab aminohappeid valkude kokkupanemiseks ja keha uuenemisprotsesside jaoks.
Head valguallikad: muna, kala, kaunviljad, juust, oad, liha, kana, pähklid.
Süsivesikud
Tänapäeval on palju levinud müüte, mis väidavad, et me peame vältima süsivesikuid kui tahame kaalu langetada. Kuigi süsivesikute ülesöömine ei ole kehakaalule hea ning süüa saia iga toidukorra juurde ei ole hea mõte, neid on siiski vaja, et püsida tervena. Süsivesikud on meie peamine energiaallikas, kuna nende põhiline funktsioon on anda meile vajalikku toiduenergiat.
Head süsivesikuallikad: kinoa, bataat, läätsed, oad, tatar, paprika.
Rasvad
Uuringute järgi 20 kuni 35 protsenti päevamenüüst peaks koosnema rasvadest. Juhul kui rasva on liiga vähe, organismi vastupanuvõime väliskeskkonnale võib langeda ja üldine areng pidurduda. Kui rasva on liiga palju, võivad tekkida häired ainevahetuses.
Head rasvaallikad: avokaado, kookosõli, kala, liha, juust, mandlid, seesamiseemned.
3. Mitmekesine toitumine
Selleks, et organism oleks terve ja vastupidav, toit peab olema mitmekesine. Kuna erinevad toidugrupid toetavad organismi erinevatel viisidel, on oluline, et me saaks kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained.
Puu-ja köögiviljad: alandavad vererõhku, tugevdavad immuunsüsteemi, ennetavad haigusi.
Kala: stimuleerib ajutegevust, tagab normaalset ainevahetust, leevendab põletikulisi protsesse.
Täisteratooted: alandavad kolesteroolitaset, toetavad seedimist ja immuunsüsteemi.
Pähklid: head südametegevusele, toetavad seedimist, hoiavad närvisüsteemi korras.
Liha ja linnuliha: tugevdab imuunsüsteemi, toetab südame-ja ajutegevust.
Pole piisavalt tunde päevas, et planeerida söögikordi ette ja arvutada korrektset toitainete sisaldust?
Pole probleemi, Liveat Green aitab välja! Meie ainulaadne mobiilirakendus arvutab välja täpse päevase kaloraaži ja personaalse toitumiskava Teie jaoks ning seejärel valmistame tervislikud road, mis toome Teie ukseni.
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks